Investera i kryptovalutor

Marknadsplatser för kryptovalutor

Intresset i att investera i kryptovalutor har exploderat det senaste året, framförallt har intresset varit stort för att köpa valutorna bitcoinoch ethereum. Förklaringen till det ökande intresset är att priserna på kryptovalutor har ökat exponentiellt de senaste åren och rapporteringen i media har därmed ökat varför folk blivit mer medvetna om kryptovalutornas existens.

Det finns över 1000 olika kryptovalutor man kan investera i men majoriteten av dessa initiativ kommer med största sannolikhet att fallera i framtiden. Innan man investerar måste man därför förstå att risken är väldigt hög och man bör noggrant läsa på innan man köper en valuta.

Idag är det betydligt enklare att investera, och ta del av utvecklingen, i kryptovalutor jämfört med hur det var för några år sedan. Om du vill äga riktiga kryptovalutor som bitcoin eller ethereum kan du köpa dessa via till exempel en marknadsplats för kryptovalutor. Coinbase och Binance är två populära marknadsplatser för handel med kryptovalutor.

Binance och Coinbase

Binance lanserades 2017 och har snabbt växt till en av de största marknadsplatserna i världen. Anledningen till den höga populariteten är att Binance har ett stort antal kryptovalutor du kan handla med samt courtaget är mycket lågt jämfört med många andra marknadsplatser. Nackdelen med Binance är att du inte kan överföra fiat-valutor till plattformen utan du måste redan äga kryptovalutor som du sedan skickar till ditt konto.

Coinbase är en av de populäraste amerikanska marknadsplatserna, den har också växt rekordartat tack vare den ökade populariteten med kryptovalutor. Nackdelen med Coinbase är att den har ett begränsat antal valutor du kan handla med. Hos coinbase kan du föra över fiat-valutor som du sedan handlar kryptovalutor med.

Köpa bitcoin- och ethereumcertifikat

Det går även att exponera sig mot bitcoin och ethereum utan att äga dem direkt. Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder handel i certifikat som följer kurserna på respektive kryptovaluta. Dessa certifikat kan du handla i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto.

Det man ska komma ihåg är att du betalar courtage till mäklarna samt att dessa certifikat tar ut en avgift. Certifikaten finns just nu endast för de två största kryptovalutorna men om man vill exponera sig mot andra digitala valutor gör man det enklast via en marknadsplats för kryptovalutor.

Investera i kryptorelaterade aktier

Om man är intresserad av kryptovalutor men inte sugen på äga digitala valutor kan man istället köpa aktier som verkar inom detta område på ett eller annat sätt.

NVIDIA Corp och AMD

Företagen Nvidia corporation och AMD (Advanced Micro Devices) är dem två största tillverkarna av hårdvarukomponenter till grafikkort med mera. Det är oftast deras produkter som används när man minar bitcoins.

HIVE Blockhain

HIVE är en aktie som är noterad på den kanadensiska börsen. HIVE Blockchain inriktar sig mot mining av flera olika kryptovalutor. De äger flera stora anläggningar för sina servrar. bl.a. på Island.

Global Blockchain Technologies Corp

Global Blockchain är ett kanadensiskt investmentbolag som har en portfölj som består av investeringar i bland annar Ethereum, Bitcoin och andra mindre kryptovalutor. Dem investerar även i andra blockkedje- relaterade startups.

Handla med CFD (Contracts for difference)

Om du är en aktiv investerare som är intresserad av att spekulera i både prisuppgång och prisnedgång är CFD:er bra alternativ. Det finns flera stora globala aktörer som du kan handla CFD:er igenom. Det man bör komma ihåg är att CFD är en typ av derivatinstrument med hävstång, där risken är att du kan förlora mer än det belopp du investerat.